Raadslid Stephanie Bottse (GroenLinks) op bezoek bij Cemin

Home
Nieuws
Raadslid Stephanie Bottse (GroenLinks) op bezoek bij Cemin

Raadslid Stephanie Bottse (GroenLinks) op bezoek bij Cemin

Opzaterdag 22 mei kwam Stephanie Bottse, raadslid van Groenlinks, op bezoek bij Cemin.

Ze vertelde over haar werk binnen GroenLinks en wat zij daarnaast deed. Stephanie doet namelijk heel ander werk naast GroenLinks, ze werkt onder andere als groepsleidster bij een Justitiële Jeugdinstelling (JJI). Dit betekent dat zij hele ondeugende jongeren begeleidt die zijn opgepakt en daar tijdelijk verblijven. Voor veel van deze jongens en meisjes wordt bepaald hoe laat ze opstaan, ze naar school gaan en ze gaan eten. De leerlingen van Cemin zaten op dat moment op het puntje van hun stoel; er kwamen heel veel vragen vanuit de leerlingen.

Na het introductie- en vragenrondje had Stephanie nog een spel voor ons in petto: leerlingen mochten in de huid kruipen van de leden van de Tweede Kamer. Er werd één meisje aangewezen als Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de rest van de groep werd in vier verschillende politiek partijen verdeeld; Leven Wit, RozenRood, Liberaal Blauw en De Groenen.

De minister VWS bracht een voorstel in om de minimumleeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken te verhogen naar 17 jaar. Hiervoor hebben de vier partijen kort de tijd om argumenten te  bedenken waarom ze voor of tegen zijn.  Uit de beschrijven moeten leerlingen erachter komen of hun partij voor of tegen waren. Zo waren volgens de leerlingen Levend Wit, RozenRood en De Groenen voor dit argument met als tegenstander Liberaal Blauw.

Wat leuk was om te zien, was hoe moeilijk het soms voor de kinderen is om zich te verplaatsen in een partij waarbij de mening verschilde met die van hun eigen. ‘Maar ik vind eigenlijk dat dat niet kan’, ‘oh, maar we zijn juist tegen?’, aldus iemand uit Liberaal Blauw. Na lang nadenken en met behulp van de docenten, konden de meesten een paar argumenten bedenken.

Tijdens het debat kwam de ware politieke aard van de leerlingen naar boven en er was te merken wie zijn/haar verhaal goed klaar had. Wat leuk was om te zien is dat de minister van VWS, ook iemand die niet op haar mondje is gevallen, nu even moest slikken; ‘nu gaat iedereen naar me kijken en dat vind ik een beetje eng.’ Later bleek dat ze al voorbereidt en wel goed uit haar woorden kwam. Ze weigerde zelfs heel stellig aanpassingen vanuit de verschillende partijen mee te nemen in haar voorstel! In overleg met de ‘voorzitter’ Stephanie, is ze toch overstag gegaan.
De leerlingen hebben zich uitzonderlijk vermaakt en aan het enthousiasme van de leerlingen te zien is deze les niet gauw vergeten. Een van de meisjes riep al klaar te zijn om zelf in de politiek te gaan.

Daisy Rodrigues,
Activiteitenbegeleidster Stiching Cemin Educatiecentrum

Zie ook de blog van Stephanie Botsse
http://stephaniebottse.nl/?p=34#more-34

Copyright © 2006 - 2014 | Alle rechten voorbehouden Stichting Cemin